15 հետաքրքիր փաստ Չիզքեյքի մասին
Cheesecake (անգլերեն Cheese «պանիր» և Cake «տորթ» բառից՝ «պանրով կարկանդակ», «կաթնաշոռի կարկանդակ») – եվրոպական և ամերիկյան խոհանոցի աղանդեր է, որը կաթնաշոռային պանիր է պարունակում։
Չնայած այս ուտեստը կոչվում է տորթ կամ կարկանդակ (որոնք սովորաբար պարունակում են թխվածքաբլիթ իրենց բաղադրության մեջ), Չիզքեյքը թխվածքաբլիթային դեսերտ չէ. դրա հիմքը ամենից հաճախ մանրացված թխվածքաբլիթներն են: Չիզքեյքի հիմնական մասը՝ միջուկը փափուկ պանրի/կաթնաշոռի, շաքարավազի և յուղայնությամբ կաթի/սերուցքի խառնուրդ է։ Մատուցելուց առաջ ուտեստը պետք է պահել սառնարանում։
Չիզքեյքը մեր օրերում ամենահայտնի աղանդերից է: Դուք հեշտությամբ կարող եք պատվիրել խմորեղենը և վայելել տանը, քանի որ այդ խմորեղենի վաճառքը շատ տարածված է:
Ձեզ ենք ներկայացնում 15 հետաքրքիր փաստերը Չիզքեյքի մասին.
- Առաջին Չիզքեյքը ստեղծվել է հունական Սամոս կղզում մ.թ.ա. 2000 թվականին։
- Առաջին օլիմպիական խաղերում մարզիկներին Չիզքեյք էին մատուցում։
- Հին հույները տորթ պատրաստելու համար օգտագործում էին ալյուր, ցորեն, մեղր և պանիր, այնուհետև թխում էին այն:
- Ամերիկյան Չիզքեյքը հայտնագործվել է 1800-ականների վերջին։ Նյու Յորքի կաթնասեր Ուիլյամ Լոուրենսը պատահաբար հայտնագործել է պանիրային սերուցքային պանիրը 1872 թվականին՝ փորձելով ստեղծել փափուկ ֆրանսիական պանիր, որը կոչվում է Neufchatel:
- Ըստ Cheesecake Factory-ի՝ Red Velvet-ը (Red Velvet) Չիզքեյքի ամենատարածված տեսակն է աշխարհում։
- Չիզքեյքի ամենատարածված համերից են վանիլը, դդումը, կիտրոնը, շոկոլադը և համեմունքները: Բուրավետիչներն ուղղակիորեն ավելացվում են պանրային խառնուրդի մեջ։
- Չիզքեյքը ունի ազգային օրեր ԱՄՆ-ում: Մարտի 6-ը սպիտակ շոկոլադով Չիզքեյքի ազգային օրն է, ապրիլի 23-ը՝ բալի Չիզքեյքի օրը, մայիսի 26-ը՝ հապալաս Չիզքեյքի օրը, իսկ հոկտեմբերի 21-ը՝ դդումի Չիզքեյքի ազգային օրը:
- Անգլերեն «cheesecake» անվանումը օգտագործվել է 15-րդ դարից:
- Չիզքեյքը կարկանդակ չի համարվում։
- Չիզքեյքը բնորոշ աղանդեր են, որոնք հիմնականում պատրաստված են սերուցքային պանրի խառնուրդից և հաճախ ունենում են մի քանի շերտեր:
- Չիզքեյքը կարելի է թխել ջեռոցում կամ պահել սառնարանում՝ կախված բաղադրիչներից և բաղադրատոմսից։
- Չիզքեյքի համով փոստային նամականիշներն օգտագործվել են Ավստրիայի փոստային ծառայության կողմից:
- Օրիգինալ Չիզքեյքի բաղադրատոմսը տպվել է թերթում։ Դետրոյտցի տնային տնտեսուհի Էվելին Օվերթոնն էր, ով այս բաղադրատոմսն օգտագործեց Չիզքեյք պատրաստելու համար և ստացավ լավ արձագանքներ ընկերների և ընտանիքի կողմից: Նա սկսեց Չիզքեյք պատրաստել իր նկուղում և վաճառեց դրանք տեղի ռեստորաններին և բոլորը սկսեցին գնել խմորեղենը:
- Գինեսի ռեկորդների գրքի համաձայն՝ աշխարհում ամենաթանկ Չիզքեյքը արտադրում է Մանհեթենի Rafaele ռեստորանը։ Պատրաստման համար պահանջվում է մոտ 5000 դոլար և մոտ 5 օր, քանի որ որոշ բաղադրիչներ առաքվում են թարմ ամբողջ աշխարհից։
- Աշխարհի ամենամեծ Չիզքեյքը կշռել է 2133 կիլոգրամ։ Այս տորթը արտադրվել է Philadelphia Craft Foods Mexico-ի կողմից 2009 թվականի հունվարի 25-ին Մեքսիկայում:
Չիզքեյքը պատրաստվում են տարբեր սորտի պանրներից, առավել հաճախ սերուցքային պանրից, ինչպիսին է Ֆիլադելֆիան: Օգտագործվում են նաև շաքարավազ, ձու, սերուցք և մրգեր։ Նուրբ կաթնաշոռով հարած խառնուրդը դրվում է թխվածքաբլիթներից պատրաստված հիմքի տորթի վրա: Չիզքեյք պատրաստելու շատ տարբեր բաղադրատոմսեր կան։ Բաղադրատոմսերի մեծ մասը ներառում է Չիզքեյքի թխում, բայց կան նաև սառը բաղադրատոմսեր:
Մեծ Բրիտանիայում չիզքեյքը սառը, չթխված դեսերտ է, որը սովորաբար բաղկացած է բազային շերտից՝ մանրացված թխվածքաբլիթներից՝ խառնված կարագի հետ և սերտորեն փաթեթավորված հաստ նրբաբլիթի մեջ, և միջուկի շերտը՝ կաթի, շաքարավազի, պանրի, սերուցքի, երբեմն նաև ժելատինի խառնուրդից։